Які нормативні акти набули чинності з 1 січня 2016 року

04.01.2016

Першого січня вступають в силу десятки нормативно-правових актів. Перш за все це Закон про державний бюджет, зміни до Податкового кодексу і Угода з ЄС про зону вільної торгівлі. Також вступають в силу деякі новації в держреєстрації бізнесу і нерухомості, скасовується мито на ввезення електромобілів, додатковий імпортний збір, вводиться заборона на імпорт автомобілів старше п’яти років.

- Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

На 2016 рік встановлено доходи держбюджету в сумі 595,1 млрд грн; витрати в сумі 684 млрд грн. Загальний прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць: з 1 січня 2016 року — 1330 грн, з 1 травня — 1399 грн, з 1 грудня — 1496 грн. Мінімальна місячна заробітна плата: з 1 січня — 1 378 грн, з 1 травня — 1450 грн, з 1 грудня — 1550 грн. Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 24,1 грн за долар.

- Закон про внесення змін до Податкового кодексу.

Податкова реформа, розроблена урядом — внесені істотні зміни в ПК і деякі законодавчі акти. ПДВ — вдосконалення порядку відшкодування з бюджету, два види реєстрів і т.д. Спрощенка — зменшення для платників 3 групи річного обсягу доходу з 20 до 5 млн грн; збільшення ставок для платників 3 групи і т.д. ПДФО — встановлення єдиної базової ставки 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%. ЄСВ — встановлення єдиної ставки 22%. Зміни щодо акцизів, оподаткування с/г, податку на прибуток, нерухомість, транспорт та ін.

- Нова редакція Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень — згідно із Законом від 26.11.2015 № 834-VIII.

Спрощення процедури держреєстрації нерухомості. Починається передача повноважень, перехідний період встановлений до 30 квітня. Суб’єктами реєстрації будуть виконкоми місцевих рад, міські та районні держадміністрації, держреєстратори (в т.ч. нотаріуси), акредитовані суб’єкти (суб’єкти публічного права, серед співробітників яких не менше 3-х держреєстраторів). Права можна реєструвати у будь-якого держреєстратора в межах області, а у нотаріуса — в межах всієї України. Можна буде зареєструвати права власності на об’єкти незавершеного будівництва, незатребувані паї. Підвищується вартість реєстрації, також законодавчо закріплені скорочені терміни реєстрації і плата за таку прискорену реєстрацію (в мінімальних зарплатах).

- Нова редакція Закону про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців — відповідно до Закону від 26.11.2015 № 835-VIII.

Спрощення процедури держреєстрації бізнесу. Починається передача повноважень, перехідний період встановлений до 30 квітня. Передача органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам і акредитованим суб’єктам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та ФОП. Перехідний період встановлений до 30 квітня. За органами юстиції залишається державна реєстрація громадських формувань. Зміни спрямовані на реформування реєстрації, оперативності, мінімізації кількості документів і процедур. Також набирає чинності Закон від 26.11.2015 № 836-VIII про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування окремих адміністративних зборів.

- Закон від 05.11.2015 № 761-VIII «Про зовнішню трудову міграцію».

Встановлено правові та організаційні основи держрегулювання зовнішньої трудової міграції та соцзахисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном. Визначено права трудових мігрантів на належні умови праці, соціальний захист і возз’єднання сім’ї. Держава зобов’язана сприяти реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їх сімей після повернення в Україну шляхом надання соцпослуг. Встановлено державний контроль і відповідальність за порушення вимог законодавства про трудову міграцію.

- Закон від 05.06.2014 № 1314-VII про метрологію та метрологічну діяльність.

Передбачається розмежування регулюючих, наглядових та господарських функцій у сфері метрології. Створюється Державна метрологічна інспекція. Вводиться адмінвідповідальність за порушення умов і правил проведення повірки засобів вимірювальної техніки та виконання вимірювань. Передбачається розширення застосування механізмів акредитації. Супутній Закон № 1315-VII від 05.06.2014 «Про стандартизацію» у своїй основній частини вступає в силу з 4 січня 2015 року — передбачається створення і функціонування єдиного національного органу стандартизації.

- Закон від 25.11.2015 № 822-VIII про внесення змін до Закону про Митний тариф України щодо ввізного мита на електромобілі.

Встановлено пільги на ввезення електромобілів в Україну. Встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома). Створюються передумови для зниження ціни на електромобілі і збільшення їх питомої ваги на українському автомобільному ринку.

- Припиняється дія деяких положень Закону № 569 01.07.2015-VIII про застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Заборонено використання РРО, які не передають контрольну стрічку в електронному вигляді. З нового року закінчується перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, яка забезпечує подання електронними каналами зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Передбачена відповідальність в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі, якщо контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

- Закон про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності. З 1 січня 2016 року скасовується додатковий імпортний збір.

Визнається, що втратив чинність Закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України, яким тимчасово був введений додатковий імпортний збір в розмірі 5% і 10%.

- Закон від 08.10.2015 № 732-VIII про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу.

Створено передумови для впровадження держфінансування політичних партій. До витрат, які будуть здійснюватися з Держбюджету, будуть ставитися витрати на державне фінансування статутної діяльності політичних партій, не пов’язаної з їх участю у виборах, а також на відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію під час чергових та позачергових виборів нардепів. Підпункт 4 пункту 3 розділу І від 08.10.2015 Закону № 731-VIII. Політичні партії зобов’язані надавати аудиторській фірмі звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

- Закон від 20.10.2014 № 1709 VII про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань спадкування.

Законом дозволено оформлення спадщини у сільрадах. Спрощено процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно (перш за все, в сільських населених пунктах) шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування. Скасовується обов’язкова оцінка майна у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом надання, а також в разі, успадкування спадщини, яка обкладається нульовою ставкою податку.

- Закон від 24.11.2015 № 812-VIII про внесення змін до Податкового кодексу щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу.

Уточнено порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з транспортування та розподілу природного газу та змінені умови розрахунку фактичної ціни реалізації природного газу у разі сплати рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. До 1 липня 2017 року запроваджується касовий метод визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ для операцій з поставки (у тому числі оптової), передачі, розподілу електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та / або продуктів його збагачення та особливостей податкового обліку таких операцій. До 1 липня 2017 року звільняються від ПДВ операції з поставки на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701; 2702; 2703; 2704 згідно з УКТ ЗЕД.

- Закон від 15.07.2015 № 614-VIII про внесення змін до деяких законів з питань пенсійного забезпечення.

Пенсіонерам-військовослужбовцям повернуть належні їм суми пенсій. Встановлюється, що перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом про пенсійне забезпечення звільнених з військової служби осіб, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій, що не проведено з вини органів ПФУ або держорганів, які видають довідки для перерахунку пенсій, проводиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком. Уточнена норма Закону про обов’язкове пенсійне страхування щодо вимоги досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу при призначенні пенсій на пільгових умовах або за вислугу років.

- Закон від 12.11.2015 № 802-VIII про уточнення об’єкта оподаткування для платників, які обрали спрощену систему оподаткування.

С/г товаровиробникам повертають деякі пільги. Від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій звільнені с/г товаровиробники, віднесені до четвертої групи платників єдиного податку. Таким товаровиробникам повернуть ті пільги, якими вони користувалися до 01.01.2015 як платники фіксованого сільськогосподарського податку.

- Закон від 02.06.2015 № 495-VIII про внесення зміни до статті 18 Закону про держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Встановлення щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи, А 1-ї групи. У разі, коли щомісячний розмір державної соцдопомоги з надбавкою на догляд інвалідам з дитинства підгрупи, А 1-ї групи не досягає розміру державної соцдопомоги з надбавкою на догляд, яка виплачується на дітей-інвалідів підгрупи, А у віці від 6 до 18 років, здійснюється щомісячна доплата в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

- Забороняється ввезення автомобілів, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5, який став обов’язковим в Європі з вересня 2009 року.

Жорсткість вимог до екологічних параметрів транспортних засобів при ввезенні в Україну вводиться відповідно до Закону "Про внесення змін до закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів «щодо колісних транспортних засобів» № 5177 від 2012 року. Це означає, що заборона поширюється на машини, які виготовлені раніше 2008/2009 років, оскільки тільки тоді в Європі і США почав реально працювати стандарт Євро-5.

- Угода про Зону вільної торгівлі України з ЄС (економічна частина Угоди про асоціацію).

Україна і ЄС створюють зону вільної торгівлі. Лібералізація торгівлі України з ЄС товарами / послугами, поступова інтеграція економіки України до внутрішнього ринку ЄС. ЄС змінить свій тарифний план (зменшить або скасує мита), Україна має 10 років перехідного періоду, протягом якого потрібно змінити свій тарифний план. Для найбільш вразливих товарів, якими торгують Україна і ЄС, встановлені тарифні квоти. Введення європейських технічних стандартів по 27 категоріям продукції. Оптимізація роботи митних служб, спрощення митних процедур. У зв’язку з цим РФ вводить продуктове ембарго відносно українських товарів.